• Novinky

          • Triedne ZRPŠ
            • Triedne ZRPŠ

            • V dňoch 26. - 27. marca 2024 sa uskutoční triedne ZRPŠ nasledovne:


              26.03.2024 o 16:00 na pracovisku Partizánska 1 (zasadnutie Rodičovskej rady o 15:30)
              27.03.2024 o 15:30 na pracovisku Kapušianska 6 (zasadnutie Rodičovskej rady o 15:00)


              V rámci ZRPŠ sa uskutočnia riadne voľby zástupcov rodičov do Rady školy pre roky 2024-2028. V prípade nízkej účasti rodičov (menej ako 50%) sa uskutoční opakovaná voľba zástupcov rodičov do Rady školy.

          • Krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
            • Krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            •    Vo februári sa konal  XVI. ročník krajského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v Košiciach na Filozofickej fakulte. Za našu školu sa súťaže zúčastnil Maroš Mičko zo IV. BP, ktorý nás úspešne reprezentoval v silnej konkurencii a podelil sa s nami o svoje skúsenosti a postrehy:

              „Súťaž pozostávala z troch častí:

              1. časť test: 21 otázok, trvanie 30 minút

              2. časť: Transformácia textu: zo žiadosti o predčasné ukončenie štúdia napísať rozprávanie s kriminálnou zápletkou 10 - 15 viet

              3. časť: Agitačný prejav: prejav na približne 5 minút, kde naším zámerom bolo vyzvať a požiadať účastníkov cestnej premávky o väčšiu ohľaduplnosť a bezpečnejšiu jazdu na cestách

              Aký je môj celkový dojem?

              Beriem to ako dobrú skúsenosť, ktorú môžem využiť na blížiacich sa maturitných skúškach, síce som sa neumiestnil na popredných miestach, ale s mojím celkovým výkonom som spokojný.“

          •  KRAJSKÉ KOLO OAJ
            •  KRAJSKÉ KOLO OAJ

            •            Dňa 14.2.2024  naša žiačka Albína Selepková /IV.AP/  úspešne reprezentovala našu školu na krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa uskutočnilo na FF UPJŠ v Košiciach. Vo svojej kategórii 2D sa umiestnila na 3. mieste.

              V kategórii 2C2 našu školu reprezentoval žiak Johnny Cymbal /II.BP/, ktorý v kategórii anglofónnych žiakov bol jediným zástupcom odborných škôl medzi gymnazistami. Vo svojej kategórii skončil na 7.mieste.

              Srdečne blahoželáme!    

              Mgr. Jana Vereščáková

          • Lyžiarsky výcvik pod ŽDIARSKOU VIDLOU.
            • Lyžiarsky výcvik pod ŽDIARSKOU VIDLOU.

            •    Počas februárových dní, od 19.2.do 23.2.2024, sa žiaci prvého ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku v nádhernom prostredí Monkovej doliny. Od ranných hodín sa žiaci venovali lyžiarskemu výcviku na svahu a zbierali nové lyžiarske zručnosti, pod dohľadom osvedčených inštruktorov. Ani teplotné výkyvy, zmeny počasia, nebránili žiakom, aby si užívali lyžovanie na svahu a spoločne prekonávali lyžiarske výzvy.

              Absolvovali sme aj turistické vychádzky v Monkovej doline a v obci Ždiar.

                 Večerné hodiny boli venované rozptýleniu, spoločenským hrám, stolnému tenisu, sledovaniu didaktických filmov o lyžovaní alebo celovečernému filmu Everest,o horolezcoch.

                 Dôležitou súčasťou lyžiarského výcviku je samotný pretek. Súťažilo sa v dvoch kategóriách - malý a veľký slalom. 

              Malý slalom:

              1. Bali Martin, I.EP
              2. Čurma Ivan, I.EP
              3. Polomčák Dávid, I.AK
              4. Fečko Samuel, I.BP

              Veľký slalom:

              1. Bezek Maximiliám, I.AK
              2. Šandor Vladimír, I.AK
              3. Sabol Teo, I.AP
              4. Arvai Sebastián, I.AP

                 KPA ponúkol prvákom príležitosť naučiť sa, resp. zdokonaliť sa v lyžovaní, posilniť vzájomné vzťahy, priateľstvá a nezabudnuteľné zážitky.

              PaedDr. Jana Hamadejová, vedúca KPA

          • OKO - školský časopis
            • OKO - školský časopis

            • Poznáte náš školský časopis?

              Ako sa volá?

              Čo všetko v ňom môžete nájsť?

                 Školský časopis OKO je dielom študentov a pedagógov našej školy na pracovisku Kapušianska 6. Už dlhoročne sa realizuje jeho vydávanie, ktoré bolo schválené OŮ Michalovce pod registračným číslom 8/98.

              Čo v ňom býva publikované?

              • príspevky žiakov na rôzne témy, názory, postrehy,
              • informácie zo života školy,
              • zaujímavé slohové práce žiakov, básnická tvorba žiakov,
              • športové úspechy,
              • humor a zábavné úlohy, ankety, tajničky, osemsmerovky, logické úlohy, vedomostné testy,
              • rozhovory s učiteľmi, žiakmi, zamestnancami školy, hosťami,
              • ilustrácie študentov, 
              • fotky zo školských akcií,
              • informácie o udalostiach organizovaných mestom.

              Školský časopis OKO vydávame aj s finančnou podporou mesta Michalovce, o ktorú sa každoročne uchádzame. Na stránkach školského časopisu OKO uverejňujeme erb a logo mesta Michalovce, odkaz na webovú stránku mesta Michalovce, informácie o finančnej dotácii mesta poskytnutej na tento účel, informácii o udalostiach organizovaných mestom a jeho správou.

              Obsah posledných troch čísel si môžete prečítať po kliknutí:

              č.80

              č.81

              č.82

              Redakčná rada

          • SRDCE A MYSEĽ – navigácia na ceste partnerských vzťahov
            • SRDCE A MYSEĽ – navigácia na ceste partnerských vzťahov

            •      V tomto duchu prebiehala prednáška, ktorá sa uskutočnila 16. februára 2024 v priestoroch Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach.

                   Účastníkmi akcie, ktorá sa výraznou mierou podieľala na formovaní duševného zdravia  adolescentov, boli žiaci II. AP triedy.  

                   Pani psychologička vysvetlila druhákom pojmy súvisiace s partnerskými vzťahmi (láska, zamilovanosť, etapy lásky, zložky lásky, úspešný vzťah, manipulácia vo vzťahu, vzťahy a moderné technológie a iné) .

                  Prednáška bola veľmi zaujímavá a poučná. Po nej nasledovala diskusia. Žiaci mohli svoje otázky  odborníčke adresovať aj anonymne. Využili i túto možnosť. Mnohí sa však aktívne zapájali do diskusie, vyjadriac svoje vlastné názory na danú problematiku.

                   Veríme, že táto aktivita bola pre našich študentov prínosom. Dúfame, že ich obohatila o nové poznatky a navigovala ich správnym smerom v oblasti medziľudských vzťahov.

              PhDr. Ľ. Balogová, učiteľka SJL

          • ERASMUS+
            • ERASMUS+

            •  

                   Výsledok snímky pre Erasmus+ 2024

                    Dňa 9.2.2024 bola opäť podaná žiadosť o grant v rámci programu Erasmus+ na realizáciu projektu,  ktorý bude prebiehať od 1.6.2024 do 31.8.2025. Žiadame o grant pre 71 účastníkov rôznych mobilít – krátkodobá mobilita učiacich sa v oblasti odborného vzdelávania a prípravy v zahraničí u partnerského poskytovateľa OVP alebo v inej organizácii pôsobiacej v OVP alebo na trhu práce, kurzyjob shadowing zamestnancov. Výsledky výberovej procedúry budú oznámené do 16.5.2024. Veríme, že grant nebude krátený a vycestovať budú môcť všetci, ktorí mali záujem.

                  V rámci šírenia informácií o projektoch Erasmus+ vám prinášame ďalšie prezentácie účastníkov jesenných mobilít Patrika Hajdu, Milana KeltošaSebastiána Ladembergera (III.AP), Adriána Babčana a Miloša Koseca, Sone Bičíkovej (IV.AP), Tomáša Žeca (IV.BP) a Jakuba Siváka (IV.CP).

              mb

          • ŠK SOČ  vyhodnotenie
            • ŠK SOČ vyhodnotenie

            • 7. februára 2024  sa uskutočnil na SOŠ technickej, Partizánska 1, v Michalovciach, 46. ročník školského kola prehliadky prác Stredoškolskej odbornej činnosti.

                 V tomto školskom roku prebehlo školské kolo prezenčnou formou.  Súťažilo sa v piatich súťažných odboroch v šiestich komisiách -  2 x elektrotechnika, ekonomika, informačno - komunikačné technológie, strojníctvo a matematika. Súťaže  sa zúčastnilo 37 žiakov s 39 prácami. Práce hodnotili učitelia odborných predmetov v komisiách, ktoré boli doplnené o odborníkov z vysokých škôl: Ing. Mareka Pavlíka, Phd., Ing. Jána Zbojovského, Phd., Ing. Mateja Bereša, Phd., Ing. Miroslava Murína, Ing. Patrika Jacka, Phd. Počas celého dňa vládla pokojná pracovná atmosféra bez rušivých vplyvov.

                  Okrem študentov štvrtého ročníka sa školského kola zúčastnili aj dvaja tretiaci.

                 Z 39 prác sa na medailových priečkach umiestnilo 16 prác  (priložená výsledková listina 46. ročníka školského kola SOČ)  a z nich 9 postúpi priamo na krajské kolo (priložená listina postupujúcich prác do vyššieho kola SOČ).

                 Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu, víťazom blahoželáme a postupujúcim držíme palce na krajskom kole, ktoré sa bude konať  dňa  25. marca 2024 na SPŠ dopravnej v Košiciach. Našu školu bude reprezentovať 9 prác v 5 súťažných odboroch.

              Výsledky školského kola SOČ 2024

              Postup prác na krajské kolo 2024

              Ing. Mária Irchová, školský koordinátor SOČ

          • Deň bezpečného internetu
            • Deň bezpečného internetu

            •    „Deň bezpečného internetu“ (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.

                  V rámci Slovenska pripravilo Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS), digiQ – Digitálna inteligencia a Národná linka na pomoc deťom v ohrození Viac ako Nick možnosti ako sa zapojiť pre školy, deti ako kolektívy formou rôznorodých aktivít - podrobne v prílohe a na stránke https://bezpecnyinter.net/safer-internet-day/

              Témou tohto ročníka je: “Šírme digitálne dobro.“ V prípade zapojenia je možné vyhrať zaujímavé ceny.

              Ďakujeme za zapojenie, preberanie súvisiacich tém s deťmi a želáme veľa originálnych nápadov.

              Prílohy:  plagátiky - 2 ks

                             Deň bezpečného internetu 2024

              Ing. Magdaléna Lucáková

              Koordinátorka ochrany detí pred násilím 

          • 46.ročník SOČ / školské kolo
            • 46.ročník SOČ / školské kolo

            •    Dňa 7.februára 2024 sa na našej škole, na pracovisku Partizánska 1, uskutoční 46.ročník školského kola Stredoškolskej odbornej činnosti. Organizačné pokyny a program konania školského kola nájdete nižšie.

                 Odborné komisie budú zverejnené na nástenke venovanej SOČ, na hlavnej chodbe, dňa 6.2.2024, v dopoludňajších hodinách. 

              Organizačné pokyny ŠK SOČ

              Program ŠK SOČ

              Ing. Mária Irchová, školský koordinátor SOČ

          • Prekroč svoj tieň
            • Prekroč svoj tieň

            • Občianske združenie PREKROČ SVOJ TIEŇ vyhlásilo tretí ročník celoslovenskej literárnej súťaže vo vlastnej tvorbe. Vymedzeným žánrom 3. ročníka súťaže je umelecký  opis na tému Môj hrdina. Mladí ľudia majú jedinečnú príležitosť prezentovať svoje literárne schop­­nosti, zlepšiť svoje vyjadrovacie schopnosti a zároveň si zme­rať sily so svojimi rovesníkmi.

                   Za našu školu sa do súťaže vo vlastnej tvorbe zapojili Kristína Popovičová zo IV. AP, Leonard Demčík zo IV. BP a Damián Ihnát zo IV. BP. Vyhlásenie výsledkov bude v apríli 2024. Našim žiakom držíme palce, aby v súťaži uspeli.   

              Ukážky prác si môžete prečítať tu:

              Kristína Popovičová

              Leonard Demčík

              Damián Ihnát

              PhDr. Jana Hűblerová

          • World Robot Olympiad 2024 / MS
            • World Robot Olympiad 2024 / MS

            • Súťaž na Slovensku sa usporiada v kategórii RoboMission.  Zúčastnia sa 2-3 členné tímy so svojimi LEGO robotmi, ktoré riešia výzvy na súťažnom poli. Vekové kategórie sú Elementary (8-12), Junior (11-15), Senior (14-19).  Najlepšie 2 tímy z každej vekovej kategórie postúpia na svetové finále do Talianska resp. Turecka.

              https://wro-association.org/competition/international-events/

               Na Slovensku sa uskutočnia v máji 2 regionálne kolá v KE a BB, Finále bude Košiciach 11. 6. 2024. Na stránke www.wro.sk sú zadania, pravidlá súťaže, registrácia tímov a ďalšie užitočné informácie.

               

              V prípade ďalších otázok je možné sa obrátiť na organizátorov: Angeliku a Zoltána Hanesz.

              wro.slovakia@gmail.com

              www.wro.sk

          • Ruské slovo / krajské kolo 18.ročníka
            • Ruské slovo / krajské kolo 18.ročníka

            •    Dňa 25. 1. 2024 sa v Michalovciach na ZŠ T. J. Moussona, konalo krajské kolo 18. ročníka súťaže v prednese ruskej poézie a prózy „Ruské slovo“ s tematikou Мир професcий / Svet profesií.

              Naši žiaci dosiahli skvelé výsledky:

              Próza – ruskojazyčné prostredie:  2. miesto – Veronika Lyzhechko, I. BP

              Próza – ruskojazyčné prostredie:  3. miesto – Fylyp Kudriavets, I. EP

              Spev - sólo: 2. miesto – Jakub Bodnár, III. AK

               

              Blahoželáme našim žiakom k skvelým výsledkom a ďakujeme za reprezentáciu.

                      PhDr. A. Sabová

          • Olympiáda kritického myslenia
            • Olympiáda kritického myslenia

            •  

              Dňa 12.12.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo OKM, do ktorého sa prostredníctvom 60-minútového online testu na platforme www.okm-online.sk zapojilo 20 súťažiacich z tried:

              I.AP     - Roman Rapáč, Adam Vrabeľ

              III.BP  - Adam Javorský, Samuel Milan Majerčík, Dávid Vrabeľ

              III.EP  - Michal Behajla, Šimon Pivarník
              IV.AP - Dávid Hrešan, Filip Madaras, Nikolas Radovan Micák, Kristína Popovičová, Albína Selepková, Adrián Šuľák, Magdaléna Wéberová, Kristián Zbuňák

              IV.BP  - Tomáš Žeco

              IV.EP  - Jakub Domanič, Peter Fedorišin, Lukáš Majerník, Jakub Skyba

               

              Žiaci boli testovaní z týchto oblastí:

              • kritické myslenie
              • odolnosť voči manipulácii
              • čitateľská gramotnosť
              • schopnosť vyhľadávať informácie
              • orientácia v prostredí médií
              • argumentačné zručnosti

              Po vyhodnotení školského kola OKM akreditovanými rozhodcami Slovenskej debatnej asociácie do krajského kola OKM, ktoré sa uskutoční 19.3.2024 opäť online, postúpilo 14 žiakov našej školy:

              1. kategória - žiaci 1. a 2. roč. SŠ a 5. a 6. roč. OG:

              Adam Vrabeľ, I.AP  - 1. miesto

              Roman Rapáč, I.AP  - 2. miesto

               

              2. kategória - žiaci 3., 4., 5. roč. SŠ a 7. a 8. roč. OG:

              Albína Selepková, IV.AP - 1. miesto

              Kristián Zbuňák, IV.AP  - 2. miesto

              Filip Madaras, IV.AP      - 3. miesto

               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za ochotu reprezentovať našu školu a tým, ktorí postúpili do krajského kola, srdečne blahoželáme a 19.3.2024 im držíme prsty.

              Viac informácii o súťaži (jej cieľoch, forme, priebehu, hodnotení) môžete zistiť na stránke https://www.okm.sk/sutaz/, resp. viac informácií o priebehu na našej škole na tomto mieste.

               PaedDr. Katarína Pajtašová

               

          • OAJ / okresné kolo
            • OAJ / okresné kolo

            •     Dňa 17. januára 2024 sa na GĽŠ v Michalovciach konalo okresné kolo olympiády z anglického jazyka. Našu školu reprezentovali v 2 kategóriách 2 žiaci:

                   Albína Selepková IV.AP

                   Johnny Cymbal II.BP. 

                   Obaja sa umiestnili na prvých miestach a postupujú ďalej na krajské kolo OAJ v Košiciach. 

              Patrí im veľká gratulácia a poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy. Držíme im i naďalej palce! 

              Kolektív ANJ

          • Vyhodnotenie projektu z Nadácie VSE
            • Vyhodnotenie projektu z Nadácie VSE

            •    V školskom roku 2022/2023 sme sa uchádzali o finančnú podporu Nadácie VSE vo výške 2200,- €. Jednalo sa o finančný príspevok na „Rozvoj a podporu vzdelávania“. Využitie financií bolo zmluvne dohodnuté.

                   Časť financií bola určená na projekty žiakov, s ktorými sa zúčastnili 16.ročníka tímovej súťaže VSD na tému Alternatívne zásobovanie elektrinou lokálnych odberných miest (chata, usadlosť, záhradný domček vysokohorské zariadenia...). Cieľom projektu bolo navrhnúť spôsob a zostrojiť funkčný model alternatívneho zásobovania odberných miest elektrinou v lokalitách bez distribučnej siete. Finále tímovej súťaže partnerských škôl VSD a.s. sa konalo 30.marca 2023 v priestoroch Technicomu v areáli TUKE v Košiciach. V silnej konkurencii súťažili dva tímy z našej školy, tím AVATAR - Maroš Tkáčik a Dávid Šintaj, III.EP a tím ZLATÝ  DÁŽĎ - Kristína Popovičová a Maroš Mičko z III.AP a Tomáš Žeco, III.BP. Síce projekty neboli víťazné, ale ich úroveň bola vysoká, žiaci boli tvoriví, zruční a schopní práce v tíme. Okrem žiackych projektov sme financie získané od Nadácie VSE použili na doplnenie materiálneho vybavenia pre odborné vzdelávanie žiakov v odbore 2675 M elektrotechnika. Zakúpili sme nové meracie prístroje (multifunkčný merací prístroj Prova CM02 a kliešťový merač zemného odporu) a softvér ProfiCad na tvorbu projektov z odborných predmetov.  Používaním zakúpených produktov zvyšujeme kvalitu vzdelávania, zlepšujeme odborné zručnosti žiakov, čím prispievame k ich lepšej uplatniteľnosti na trhu práce. Pri elektrotechnických meraniach sa veľký dôraz kladie na dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci a v neposlednom rade sa dôraz kladie na ochranu životného prostredia.

                   Celý tento projekt v rámci „Rozvoja a podpory vzdelávania“ splnil svoj cieľ. Podporil tvorivosť, originalitu, tímovú prácu žiakov, zdôraznil dôležitosť ekologickej spoločnosti a význam ochrany životného prostredia.

              Ďakujeme  Nadácii VSE za finančnú podporu našich projektov.

              Ing. Nataša Masnicová

          • Nie si v tom sám – sme tu pre Teba
            • Nie si v tom sám – sme tu pre Teba

            • Sme presvedčení, že pomoc musí dostať každý, keď sa cíti zmätený, slabý, nešťastný, sklamaný, sám.

              Sú rôzne možnosti riešenia problémov, s ktorými si nemusíte vedieť poradiť, či už sú to vaši blízki, učitelia alebo aj cudzí ľudia a odborníci, ktorým záleží na pohode a duševnom zdraví mladých ľudí. Títo Vás vypočujú, poradia a pomôžu zvládnuť krízové životné situácie.

              V súčasnej dobe je možné získať pomoc osobne, telefonicky, chatom, mailom. Záleží len na Vás, akú formu pomoci si zvolíte.

              (viac informácií na tomto mieste)

              Ing. Jaroslav Melikant, VP

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola technická, Partizánska 1, Michalovce
      • +421 56 6441459
      • +421 56 6441459 - pracovisko Partizánska 1 +421 56 6424772 - pracovisko Kapušianska 6
      • Partizánska 1, 071 92 Michalovce Slovakia
      • Ing. Jaroslav Kapitan, riaditeľ školy
      • IČO: 42096651
      • DIČ: 2022434337
      • Tel/Fax: +421 56 6432812
      • Štátna pokladnica
      • SK03 8180 0000 0070 0030 3011
      • Zriaďovacia listina KSK č. 1712/2008-RU17/27651 a Dodatok č. 1 č.j.: 1712/2008-RU17/36292
    • Prihlásenie