• Novinky

          • Olympijská štafeta
            • Olympijská štafeta

            •   Dňa 30.5.2019 sa konala olympijská štafeta 42 x 1 km na atletickom štadióne ZŠ Komenského v Michalovciach. Našu školu reprezentovalo 20 chlapcov. Spolu s dievčatami a chlapcami z Gymnázia Ľ.Štúra sme vytvorili spoločné družstvo. Aj napriek nepriaznivému počasiu a upravenej dĺžke trati, sme v štafete SŠ zvíťazili.

                 Chlapci a dievčatá blahoželáme a ďakujeme, boli ste statoční.

              PaedDr. Jana Hamadejová

          • Dopravná exkurzia Bratislava
            • Dopravná exkurzia Bratislava

            • Študenti druhého a tretieho ročníka študijného odboru Prevádzka a ekonomika dopravy absolvovali exkurziu do hlavného mesta Bratislavy. Zámerom exkurzie okrem iného bolo spoznať rozvinuté druhy dopravy na Slovensku. V našom prípade šlo o železničnú dopravu, vodnú dopravu a MHD. Zážitkové cestovanie nočným rýchlikom, rýchly presun po uponáhľanej Bratislave na MHD, plavba loďou po Dunaji, všetko sa absolvovalo s nadšením, s poznaním nového, čo sa nedá zažiť, ak necestuješ, nespoznávaš, nezažívaš.

              Ďalším cieľom školskej exkurzie bola návšteva Národnej rady Slovenskej republiky. Vďaka zaujímavému výkladu sprievodcu v NR SR bola táto časť exkurzie pre študentov skutočne prínosom.

              Podvečerný čas exkurzie patril uličkám Starého mesta, nábrežiu Dunaja a atmosfére Streed food festivalu.

              Organizátorky exkurzie: Mgr. Eva Lobová, Ing. Beáta Polláková

              Do galérie Dopravná exkurzia - Bratislava boli pridané fotografie.

          • Branný súboj stredoškolákov
            • Branný súboj stredoškolákov

            • Sme víťazi branného súboja stredoškolákov ! 

                 Dňa 22.5.2019 sa žiaci Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach zúčastnili branno - vojenskej športovej súťaže. Svoje vedomosti a zdatnosť preukázali v streľbe z krátkej zbrane, v chemickej a topografickej príprave, v zdravotníckej príprave, vo vedomostnom teste o Slovenskej armáde a jej histórií a vo fyzických testoch, ktoré pozostávali zo zhybov vo vise na doskočnej hrazde a kľukov. V silnej konkurencii deviatich škôl z Košického samosprávneho kraja obsadili krásne, zaslúžené 1.miesto. Našu školu reprezentovali žiaci tretieho ročníka: 

              Richard Harman, Ivan Jusko, Dominik Denci, Maroš Ivan, Zdenko      Kamenca

                 Ďakujeme chlapci za vzornú reprezentáciu a srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu. Zároveň ďakujeme aj pedagógom, PaedDr.Stanislavovi Šašalovi a Mgr.Stanislavovi Onderkovi, za ich prípravu.

               

                     

               

          • EnglishGo
            • EnglishGo

            •   EnglishGO je projekt realizovaný v spolupráci Metodicko-pedagogického centra a British Council-u na podporu  ... viac

          • „Technici“ v Londýne
            • „Technici“ v Londýne

            •    O tretej nadránom ľudia zvyčajne spia, ale minulý štvrtok (presnejšie 9. mája) čakala skupina ľudí (študenti našej školy a trojica ich učiteliek) na odchod do Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

                 Cesta bola veľmi dlhá, približne 26 hodín, ale za tie zážitky to určite stálo. Zažili sme plavbu trajektom cez Lamanšský prieliv (ale pre Britov je to „Anglický kanál“), loďou po rieke Temža v Londýne, ale aj Eurotunelom popod La Manche na ceste späť.

                 Videli sme  väčšinu slávnych miest a pamiatok Londýna ako Dom Parlamentu s Alžbetinou vežou (v bežnej reči volanú Big Benom), Westminsterské opátstvo, ulicu Whitehall s Downing Street 10 (sídlo premiéra VB), Trafalgarské námestie so sochou Admirála Horácia Nelsona a Národnou galériou, Greenwich s nultým meridiánom a Kráľovským observatóriom, Greenwichský zámok Henryho VIII Tudora, Múzeum námorníctva, Katedrálu sv. Pavla, Shakespearove divadlo Globe, Monument, Southwark, Tower Bridge, hrad Tower of London, Millenium Bridge, London Bridge, London Eye, Westminster Bridge, Buckinghamský palác, the Mall, St James’s Park, Piccadilly Circus, Leicester Square, Múzeum Madame Tussauds, Oxford Street, Hyde Park, Greenwich Park, Marble Arch, Prírodovedné múzeum, Vedecké múzeum, či najznámejší obchodný dom Harrods.

                 Pre nedostatok času sme si nemohli pozrieť každé múzeum či pamiatku. Vybrali sme preto tie naj..., pre niekoho najznámejšie, pre iného najatraktívnejšie. Vo Westminster Abbey sme napríklad videli korunovačný stolec (boli na ňom korunovaní všetci monarchovia Británie od r.1066) a najstaršie dvere v Británii (taktiež z 11. storočia), hroby Newtona, Darwina, Dickensa, Chaucera a ďalších známych osobností britskej histórie a kráľov či členov ich rodín. V City of London, mieste, kde bol Londýn Rimanmi založený a odkiaľ sa rozširoval do všetkých strán sme si pozreli najdôležitejší a jediný hrad tohto mesta – the Tower. Pôvodne sídlo kráľa, neskôr väzenie, dnes tento hrad ukrýva korunovačné klenoty, ktoré si však návštevníci môžu pozrieť. Boli sme očarení, veď vidieť diamanty ako „Koh-i-noor“(nazývaný aj Hora svetla) či „Hviezdu Afriky“ (najväčší vyťažený klenotnícky diamant, nazývaný aj Cullinan) v skutočnosti sa nestáva každý deň. The Tower ukrýva korunovačné aj reprezentačné klenoty Britského impéria. Exponáty úplne iného druhu boli v Prírodovednom a Vedeckom múzeu v londýnskej štvrti Kensington. Rozsiahle múzeá ukrývajú tisíce exponátov, ktoré sme si všetky ani nestihli pozrieť, tak každý uprednostnil o čo mal prioritný záujem.

                 V posledný deň sme stretli obrovské množstvo celebrít v Madame Tussauds, Múzeu voskových figurín. Tu si každý našiel nejakého obľúbenca, či už herca/herečku, speváka/speváčku, politika, vedca, člena kráľovskej rodiny či filmovú postavu. Vláčik nás previezol „duchom Londýna“, obrazcami výstižne zobrazujúcimi dejiny mesta, a napokon sme si pozreli krátky 3D film, v ktorom Avengeri zachránili Londýn. Po rozptýlení v Madame Tussauds sme ďalej relaxovali nákupmi na Oxford Street (typickej nákupnej londýnskej ulici). Napokon sme sa ešte prešli od Buckinghamského paláca cez Mall k známemu miestu stretnutí Piccadilly Circus a ďalej popri Leicester Square sme prešli opäť na Trafalgarské námestie, kde sm naše potulky Londýnom definitívne ukončili. Pre tento krát.

                 Prv, ako sme sa v nasledujúci deň vydali na dlhú cestu domov, nakrátko sme sa zastavili meste Canterbury, známom jeho katedrálou a Canterburskými poviedkami od Geoffreyho Chaucera. Je to pokojné, malebné mestečko s typickou anglickou architektúrou, jeden zo skvostov Britských ostrovov.

                Cesta domov bola dostatočne dlhá na to, aby sme všetci absorbovali zážitky tých pár dní a uložili si ich v podobe spomienok na celý život. Verím, že nikto výlet neoľutoval, a že sa minimálne v rovnakom počte vyberieme v blízkej budúcnosti objavovať ďalšie zaujímavé miesta Európy.

              Mgr. Marcela Harmanová, organizátor zájazdu

          • Uloža - Skalnaté Pleso - Lomnický štít
            • Uloža - Skalnaté Pleso - Lomnický štít

            •    Dňa 10.mája 2019 sa konalo 9.stretnutie učiteľov silnoprúdových predmetov a majstrov odborného výcviku partnerských stredných škôl východoslovenskej energetiky. Stretnutie sa začalo v obci Uloža, odkiaľ sme sa presunuli na stavbu vedenia. Tam nám bola poskytnutá ukážka montážnych prác vedenia a podaný výklad  o stavbe vedení, počnúc projektom a končiac samotným uložením podperného bodu, s využívaním nových technológií. Z Ulože v okrese Levoča sme sa presunuli do Tatranskej Lomnice plní očakávania, čo ďalej pre nás organizátori stretnutia pripravili.

                 Dostali sme do rúk skipasy, ktoré nás oprávňovali na cestu lanovkou na Skalnaté pleso. To však nebol koniec našej cesty. Tam sme prestúpili na lanovku smerujúcu na Lomnický štít. Všetci účastníci sa veľmi potešili, samozrejme mali sme pred touto jazdou veľký rešpekt. Súčasná lanovka na trase Skalnaté pleso – Lomnický štít jazdí od roku 1989, prevýšenie je 855 m, je zavesená na dvoch nosných a jednom ťažnom lane a na celej trase je len jedna podpera. A odkiaľ to máme? Nuž po návrate z Lomnického štítu nás čakalo ďalšie prekvapenie.

                 Priamo na Skalnatom plese nám pripravili exkurziu v starej strojovni a výklad od toho najpovolanejšieho, čo sa týka lanoviek. Pán Juraj Husovský  je služobne najstarší tatranský lanovkár, ktorý vystriedal kolegov začínajúcich ešte v časoch, keď uviedli lanovku na Lomničák do prevádzky. Porozprával nám o histórií stavby lanoviek, o motoroch, o Ward Leonardovom ústrojenstve, ktoré slúžilo na plynulé riadenie výkonu, otáčok a momentu jednosmerného pohonu, o spôsoboch obsluhy, o bezpečnosti, ale aj o tom, kto sa k nim chodil učiť stavať lanovky, rozprával aj o nemeckých delostrelcoch v 2.svetovej vojne a ich úmysle zničiť lanovú dráhu (podarilo sa im to len sčasti vďaka partizánom), o tom, ako to vyzerá na Lomnickom štíte, ak ste v epicentre búrky,... a mnoho skutočných príhod, z ktorých mnohé boli úsmevné ale aj z ktorých mrazilo.

                 Celé toto stretnutie bolo veľmi poučné, ale aj zaujímavé, veľmi emotívne a v neposlednom rade bol to pre všetkých účastníkov obrovský zážitok, za čo sme vďační organizátorom.

              Ing. Nataša Masnicová

          • Podvihorlatský maratón
            • Podvihorlatský maratón

            •    1. 5. 2019 sa uskutočnil Podvihorlatský maratón. Žiaci našej školy, Rastislav Janoušek - IV.CP a Michal Romančák - III.BP,  pomáhali pri zabezpečovaní dopravy na okružnej križovatke, pri knižnici Gorazda Zvonického  a neskôr zabezpečovali občerstvenie na občerstvovacej stanici Vinianka.  Týmto žiakom ďakujeme, že aj takouto formou reprezentovali našu školu.

              Ing. Jarmila Vašková

          • Finančná olympiáda
            • Finančná olympiáda

            • Finančná gramotnosť je neoddeliteľnou súčasťou každodenného rozhodovania, každodenného života a môže významne ovplyvniť našu budúcnosť. Finančná olympiáda  ponúkla možnosť študentom stredných škôl overiť si svoje vedomosti zo sveta financií.

              Študenti našej školy sa zapojili do finančnej vedomostnej súťaže, ktorú organizuje Nadácia PARTNERS. Súťaž sa konala v troch kolách a celkovo sa do nej zapojilo 5 000 študentov stredných škôl. Prvé a druhé kolo prebehlo online. Do druhého kola postúpili študenti: Miriam Uhrinová IV. BK, Patrik Streňo IV. AP, Petra Preverciková IV. AP, Maroš Kerekeš IV. BK, Erik Řezníček IV. AP, Matej Hospodár IV. AP, Patrik Bruňo IV. BK a Jakub Popaďák IV. BK.

              Do finálneho kola postúpilo 20 najlepších. Do TOP 20-tky postúpil študent našej školy Erik ŘEZNÍČEK, ktorý reprezentoval školu 26.4.2019 v Bratislave. Aj keď neobsadil žiadne z prvých troch miest, bol to úspech a výborná životná skúsenosť.

              Srdečne blahoželáme a ďakujeme!

                                                                                                       Ing. Ľubica HRUSTIČOVÁ

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola technická, Partizánska 1, Michalovce
        • +421 56 6441459
        • +421 56 6441459 - pracovisko Partizánska 1 +421 56 6424772 - pracovisko Kapušianska 6
        • Partizánska 1, 071 92 Michalovce Slovakia
        • Ing. Jaroslav Kapitan, riaditeľ školy
        • IČO: 42096651
        • DIČ: 2022434337
        • Tel/Fax: +421 56 6432812
        • Štátna pokladnica
        • SK03 8180 0000 0070 0030 3011
        • Zriaďovacia listina KSK č. 1712/2008-RU17/27651 a Dodatok č. 1 č.j.: 1712/2008-RU17/36292
      • Prihlásenie