• Novinky

          • Vianočný príbeh „O zlatom baliacom papieri“
            • Vianočný príbeh „O zlatom baliacom papieri“

            •  

              Bol raz jeden muž, ktorý ťažko pracoval, aby dokázal uživiť svoju rodinu. Pred Vianocami kúpil rolku krásneho zlatého baliaceho papiera, do ktorého chcel zabaliť darčeky. Avšak, pár dní pred Sviatkami zistil, že jeho päťročná dcéra, minula všetok zlatý baliaci papier. Nahneval sa a veľmi ju potrestal.

              Ešte viac ho rozčúlilo to, keď zistil, že dieťa použilo všetok drahý zlatý papier na ozdobenie jednej krabice od topánok, ktorú položilo pod vianočný stromček. Vŕtalo mu hlavou, kde vzala peniaze na to, čo je vo vnútri krabice. Napriek tomu, dievčatko plné nadšenia prinieslo škatuľu v zlatom papieri oteckovi a povedalo: "To je pre teba, otecko!"


              Keď otec škatuľu otváral, hanbil sa za svoju prehnanú reakciu a teraz ľutoval, ako ju potrestal. Keď však otvoril škatuľu od topánok, zistil, že je prázdna, a jeho hnev opäť vzplanul. "Ak niekomu dávaš darček," povedal ostro, " v balíku má niečo byť. Tento je prázdny."


              Dievčatko sa naňho smutne pozrelo a so slzami v očiach a zašepkalo: "Ocko, nie je prázdny. Dávala som do neho pusinky, až kým nebol celý plný."

              Teraz plakal aj otec. Padol na kolená a objal svoje drahé dievčatko a prosil ju, aby mu odpustila jeho zbytočný hnev.

              Krátky čas po Vianociach dievčatko tragicky zahynulo. Hovorí sa, že otec mal túto malú zlatú škatuľku pri svojej posteli po všetky roky svojho života. Vždy, keď bol nešťastný alebo mal veľa problémov, otvoril škatuľku, vybral z nej pomyselný bozk a spomenul si na lásku tohto krásneho dieťaťa, ktoré ju tam vložilo.

              Každý z nás dostal neviditeľnú zlatú škatuľku naplnenú bezpodmienečnou láskou a bozkami od svojich detí, rodiny a priateľov. Neexistuje cennejší majetok, ktorý by niekto mohol vlastniť. Tento príbeh hovorí o sile odpustenia. A Vianoce sú nádherným časom na odpustenie, zamyslenie, zabudnutie a poďakovanie.

                 Tento Vianočný pozdrav s hlbokou myšlienkou a nezabudnuteľným odkazom VÁM VŠETKÝM posielajú žiaci IV.AP triedy a zároveň želajú do nového roku 2022 pevné zdravie a veľa osobných a pracovných úspechov. 

          • ECOHERO
            • ECOHERO

            • Si súťaživý? Chceš vyhrať super ceny? Chceš byť EKOHRDINA? 

              Máš jedinečnú príležitosť!  

              Zapojiť sa môžu žiaci v rámci 2-5 členných tímov. 

              Úloha je pripraviť projekt zameraný na zlepšenie environmentálnej stránky chodu našej školy a jej okolia. Separovanie, kompostovanie, úprava, výsadba, recyklácia,...

              Čo môžete vyhrať? Lenovo tablet, Xiaomi smart hodinky, Niceboy HIVE bezdrôtové slúchadlá. S prihlásením do súťaže vám pomôže koordinátorka environmentalistiky Ing. Viera Dzvoníková. Vaše nápady píšte, četujte cez edupage školy. 

              Popis súťaže, jej pravidlá nájdete na stránke:

              https://www.viacarpatia.eu/novinka-8-dec-2021-09-54-40

              Termín prihlásenia je do 31.12.2021!!! 

              Vytvorenú hru ECOhero nájdete na nasledujúcich odkazoch:

              https://play.google.com/store/apps/details?id=com.HipstersaurusRexApps.CircepEcoHero&gl=SK

               Ing. Viera Dzvoníková, koordinátor environmentalistiky

          • English essay competition
            • English essay competition

            •     Dňa 8.12.2021 sa naši žiaci Dominik Gajdoš, Dominik Gazda a Miloš Knežo z III.BP , Gabriel Saloň a Lukáš Sejna z III.AP zúčastnili online súťaže v písaní eseje v anglickom jazyku. Témy boli zamerané na problematiku klimatických zmien, školský systém a život mladých ľudí v dnešnom svete. Na organizovaní súťaže sa podieľali: kníhkupectvo Martinus, Centrum anglického jazyka – Bridge, SCELT, GROWNi, IAMbitious a časopis The Slovak Spectator.

                  Práce bude hodnotiť odborná komisia zložená z členov organizácie SCELT a vysokoškolských pedagógov katedry anglistiky a amerikanistiky FF UK BA. Výsledky budú zverejnené vo februári 2022. Víťazná esej bude publikovaná v časopise The Slovak Spectator. V prvom štvrťroku 2022 budú prebiehať online workshopy pre všetkých súťažiacich. 

              Chlapcom ďakujeme za účasť a držíme palce!

              Mgr. Jana Vereščáková

          • Tímová súťaž VSD, 15.ročník / vyhlásenie témy
            • Tímová súťaž VSD, 15.ročník / vyhlásenie témy

            •    Milí študenti, VSD,a,s, vyhlasuje 15.ročník tímovej súťaže partnesrských škôl. Téma je 

              MANAŽMENT ODPADOVÉHO HOSPODÁRSTVA

               Aj tento rok vyhlasujú súťaž prostredníctvom videa, keďže podmienky im nedovoľujú osobné návštevy.

              Video nájdete na tomto linku - https://drive.google.com/file/d/16LMfjVkpPcq6zSySYS5aJT-tqKLk6E3G/view?usp=sharing

              Na spodnej lište videa je možnosť otvoriť si video na celú obrazovku. Ak by ste si video chceli uložiť, vpravo hore máte možnosť ho stiahnuť.

              Na tomto mieste nájdete na doplnenie plagát aj samotnú prezentáciu s detailnými informáciami.

              Keďže nevieme, aká bude situácia začiatkom roka 2022, kedy je plánované finále súťaže, nie je stanovaný presný termín finále, všetko závisí od aktuálnych podmienok. Samozrejme, o všetkom vás budeme informovať v dostatočnom predstihu.

              Pripomíname, že súčasťou projektovej dokumentácie musí byť aj video, ktoré zachytáva priebeh prác na projekte. Nemalo by mať viac ako 5 minút a študenti ho pošlú spolu s elektronickou verziou dokumentácie.

              Do súťaže sa môžu prihlásiť 2-3 členné tímy, najneskôr do 21.1.2022. Za školu sa môžu prihlásiť maximálne dva tímy.

              Veríme, že vás téma zaujala a že to bude pre vás výzva, s ktorou sa vám bude chcieť popasovať. Prajeme vám veľa tvorivých nápadov. 

              Ing. Masnicová Nataša

               

          • Prekroč svoj tieň
            • Prekroč svoj tieň

            •    Občianske združenie PREKROČ SVOJ TIEŇ vyhlásilo prvý ročník celoslovenskej literárnej súťaže vo vlastnej tvorbe.

              Cieľom je poskytnúť mladým ľuďom jedinečnú príležitosť prezentovať svoje literárne schop­­nosti a zme­rať si sily so svojimi rovesníkmi; motivovať ich k tvorivému písaniu, a prispieť tak k zlepšeniu ich vyjadrovacích schopností; ponúknuť im príležitosť na kreatívne uchopenie jazyka so zapojením a rozvíjaním pred­sta­vi­vos­ti a o­brazotvornosti. Vymedzeným žánrom 1. ročníka súťaže je úvaha, téma Prekroč svoj tieň.

              Za našu školu sa do súťaže vo vlastnej tvorbe zapojili svojimi úvahami Marek Lukáč zo IV. BP a Dominik Gajdoš z III. BP. Vyhlásenie výsledkov bude v marci 2022. Držíme im palce, aby v súťaži uspeli.

              PhDr. Jana Hűblerová

          • Olympiáda zo SJL / školské kolo
            • Olympiáda zo SJL / školské kolo

            •  

                 Dňa 10. 12. 2021 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Cieľom olympiády je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti študentov v slovenskom jazyku, rozširovať ich záujem o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.

                 Celkovo sa olympiády zúčastnilo 31 študentov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách formou online testu v určenom časovom limite. Študentov na súťaž pripravovali vyučujúce slovenského jazyka a literatúry.

                 Sme radi, že sa študenti zapojili do takejto formy súťaženia a mali tak možnosť overiť si svoje vedomosti a porovnať sa s inými študentmi.

              Blahoželáme všetkým, ktorí sa olympiády zúčastnili, obzvlášť tým, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach:

              Kategória  A  - 3. a 4. ročník

              1. Ľudovít Popik    IV.AP                 

              2. Martin Štenko   IV.AP                 

              3. Dominik Gazda  III.BP                  

               

              Kategória B – 1. a 2. ročník

              1. Magdaléna Weberová  II.AP      

              2. Damián Ihnát  II.BP                     

              3. Filip Jenčo   II.BP           

              PhDr. Jana Hűblerová

          • Freecycling
            • Freecycling

            •    Freecycling siete sú po celom svete. Hnutie je založené na darovaní predmetov zadarmo vo svojich mestách. Vedeli ste, že na našej škole freecycling sieť existuje od roku 2008? Tento školský rok v decembri  sa opäť podarilo zorganizovať další ročník hnutia, obdarovať mnohé deti, rodiny. Náš okruh členov sa stále rozrastá. Zapojili sa aj žiaci prvých ročníkov.

              Naším poslaním je budovať hnutie, ktoré šetrí vzácne zdroje, podporuje využitie dobrých vecí mimo skládok, približuje žiakov k prírode v environmentálnej výchove. Ďakujem učiteľom, žiakom, ktorí sa zapojili. 

              Freecycling sieť je organizovaná dobrovoľníkmi.  Porozmýšľaj o tom, pridaj sa k nám. 

              Kontaktná osoba: Ing. Viera Dzvoníková

          • Olympiáda kritického myslenia
            • Olympiáda kritického myslenia

            •    Olympiáda kritického myslenia je určená pre žiakov stredných škôl, ktorá sa snaží  adresovať nedostatok vzdelávania v oblasti mediálnej a informačnej gramotnosti, zabezpečiť ich odolnosť voči dezinformáciám a konšpiračným teóriám. Učí mladých správy overovať, hodnotiť presvedčivosť argumentácie a vnímať manipulatívne techniky. Organizátorom je Slovenská debatná asociácia.

              Organizovanie za našu školu zabezpečujú: 

              na pracovisku Partizánska 1 -  Mgr. Eva Lobová,

              na pracovisku Kapušianska 6 -  Ing. Viera Dzvoníková.

                 Prvé kolo prebehne  v stredu 15.12.2021. Na účasť v súťaži sa neviaže žiadny registračný poplatok. Súťažiaci môžu získať vecné ceny. Bližšie informácie na webstránke www.okm.sk/sutaz. Plagát k Olympiáde si môžete pozrieť na tomto mieste. 

              Súťažiacim prajeme veľa šťastia, za odvahu bojovať ďakujeme!! 

              Ing. Viera Dzvoníková

          • Best in English
            • Best in English

            • V posledný novembrový piatok sa študenti našej školy po prvý krát zapojili do medzinárodnej súťaže „Best in English“.

                   Súťaž píše už svoj 10. ročník a je organizovaná Czech-us agencyInstitute for Competencies Development. Za Slovensko je spoluorganizátorom Injoy agency. Zároveň je súťaž realizovaná pod patronátom Ministerstva školstva Českej republiky a participuje na nej ešte mnoho ďalších partnerov.

                   V online teste si mladí ľudia vo veku 14-19 rokov preverujú a porovnávajú svoje vedomosti a zručnosti v anglickom jazyku, v teste, ktorý je pripravený na úrovni B2 – C1 Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky (tzv. stredne pokročilá až pokročilá úroveň ovládania jazyka). V uplynulých ročníkoch si každoročne zmeralo „sily“ vyše 15.000 študentov z vyše 600 škôl z dvoch až troch desiatok krajín.

                   Za našu školu sa súťaže v tomto ročníku zúčastnilo 20 študentov. Test v rozsahu 67 otázok z oblasti gramatiky, čítania s porozumením a počúvania s porozumením, vypracovali postupne v dvoch skupinách pod dozorom pedagóga. Všetci sa s testom úspešne popasovali a svoje skóre sa dozvedeli ihneď po jeho odovzdaní. Avšak svoje umiestnenie sa dozvedia až po vyhodnotení všetkých súťažiacich zo všetkých krajín, najskôr 15. decembra. Všetkým držíme prsty, aby dopadli čo najlepšie, keďže súťažia o zaujímavé ceny, ale taktiež preto, že súťažia aj o umiestnenie školy v rámci zapojených škôl. O výsledkoch vás, po ich doručení, budeme samozrejme ešte informovať.

                   Súťažiacim za ich odvahu zabojovať a účasť v súťaži ĎAKUJEME!

              Mgr. M. Harmanová, koordinátor súťaže

          • Biele noci v Košiciach
            • Biele noci v Košiciach

            •    Biele noci v októbri rozsvietili nočné ulice v Košiciach do rôznych farieb na rôznych miestach. V metropole východu sa event konal tri po sebe nasledujúce víkendy. Atrakcie si boli pozrieť aj malá skupinka z krúžku (Ne)známe Slovensko, tí, ktorým to pandemická situácia dovoľovala. Svetelné projekcie boli premietané na Starej radnici, na budove divadla či Spievajúcej fontány pred ňou, ale svetlami hral aj Mestský park pri železničnej stanici, kde bolo projekcií najviac. Umelci sa s projekciami skutočne pohrali a efekt bol neopakovateľný.

              Mgr. Marcela Harmanová, vedúca krúžku

          • JUVENES  TRANSLATORES
            • JUVENES TRANSLATORES

            • GRP - Juvenes Translatores in Slovakia

               

                       Dňa 25.11.2021 sa naši žiaci - Miloš Knežo /III.BP/, Dávid Dzema / IV.AP/, Jakub Varga /IV.AP/ a Erik Matej / III.CP/ zúčastnili slovenského kola prekladateľskej súťaže „Juvenes Translatores", ktorú každoročne organizuje Generálne riaditeľstvo Európskej komisie s cieľom podporiť jazykové vzdelávanie na školách. Súťažiaci prekladali text z anglického jazyka do slovenského jazyka. Nosnou témou tohtoročnej súťaže bolo „Getting back on track“, čo môže mať súvis s návratom do normálu, covidom, klímou atď.

                       Texty bude hodnotiť odborná porota zložená zo zástupcov slovenského odboru Generálneho riaditeľstva pre preklad a študentov odboru prekladateľstva a tlmočníctva viacerých slovenských univerzít. Vyhodnotenie prekladov prebehne počas webinárov „Mladí prekladatelia“, ktoré sa uskutočnia v prvom štvrťroku 2022. Pätnásť najlepších prekladateľov bude mať možnosť zúčastniť sa na Juvenes Translatores Academy, ktorú zorganizuje kancelária Generálneho riaditeľstva pre preklad v marci 2022.

                                                                                                         Mgr. Jana Vereščáková

          • Červené stužky / symbol boja proti AIDS
            • Červené stužky / symbol boja proti AIDS

            •    Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.
                 Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (v rámci Rozvojového projektu Zdravie a bezpečnosť v školách 2021), Okresného úradu v Žiline (odbor školstva) a mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. Kampaň je súčasťou Sprievodcu školským rokom 2021/2022. Kampaň sa uskutočňuje pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a pod odbornou garanciou Ministerstva zdravotníctva SR a viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí.

              A Aktuálny problém?
              I Individuálny problém?
              D Dlhodobý problém?
              S Spoločenský problém?

               

              AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.
              Pätnásty ročník kampane Červené stužky, prebieha od 2. septembra 2021 a vyvrcholí 1. decembra 2021 – na Svetový deň boja proti AIDS.

              Ďalšie zaujímavé informácie si môžete prečítať na tomto mieste.

              Mgr. Eva Lobová, koordinátor prevencie

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola technická, Partizánska 1, Michalovce
        • +421 56 6441459
        • +421 56 6441459 - pracovisko Partizánska 1 +421 56 6424772 - pracovisko Kapušianska 6
        • Partizánska 1, 071 92 Michalovce Slovakia
        • Ing. Jaroslav Kapitan, riaditeľ školy
        • IČO: 42096651
        • DIČ: 2022434337
        • Tel/Fax: +421 56 6432812
        • Štátna pokladnica
        • SK03 8180 0000 0070 0030 3011
        • Zriaďovacia listina KSK č. 1712/2008-RU17/27651 a Dodatok č. 1 č.j.: 1712/2008-RU17/36292
      • Prihlásenie