• Novinky

          • Po stopách literatúry v akcii
            • Po stopách literatúry v akcii

            • Na príprave výstavy s názvom Odkaz štúrovskej generácie sa aktívne podieľali žiaci IV. AK triedy, ktorí navštevujú krúžok Po stopách literatúry.

              Štvrtáci nainštalovali do odbornej učebne informačné panely dokumentujúce činnosť a odkaz slovenských národovcov.

              Členovia krúžku Po stopách literatúry si pre žiakov nižších ročníkov pripravili aj edukačné aktivity: výklad o slovenskom romantizme spätý s prehliadkou výstavy, rozhovory s mladšími spolužiakmi na určenú tému, súťažný kvíz.

              Víťazné družstvo bolo odmenené vecnými cenami.

              Dúfame, že sa tieto inovačné edukačné aktivity páčili obom zúčastneným stranám a podnietili ich záujem o štúdium a činorodé vytváranie spravodlivejšieho sveta.

              PhDr. Ľ. Balogová, vedúca krúžku Po stopách literatúry

          • Odkaz štúrovskej generácie
            • Odkaz štúrovskej generácie

            • V priestoroch SOŠT v Michalovciach sa v dňoch 7. 12. 2022 – 13. 12. 2022 konala výstava s názvom Odkaz štúrovskej generácie.

              Rok 2022 sa nesie v znamení štúrovského odkazu. Pripomíname si dvesto rokov od narodenia viacerých významných predstaviteľov slovenskej romantickej generácie.

              V rámci týchto výročí sa uskutočnili viaceré vedecké, populárno-náučné a osvetové podujatia. Matica slovenská pripravila pre širšiu verejnosť výstavný projekt o štúrovcoch s názvom Odkaz štúrovskej generácie.

              Informačné panely, ktoré dokumentujú činnosť predstaviteľov slovenského romantizmu, zapožičala našej škole PhDr. Karin Obšatníková, PhD., riaditeľka Domu Matice slovenskej v Michalovciach.

              Naši žiaci mali možnosť - v rámci hodín slovenského jazyka a literatúry aj činnosti krúžku Po stopách literatúry - oboznámiť sa s činnosťou a odkazom našich národovcov. Zážitkové vyučovanie tak spestrilo a obohatilo vyučovací proces. 

              Putovná výstava žiakov zaujala a zároveň im aj názorne pripomenula aktualizovaný odkaz demokratických hodnôt našej spoločnosti.

              PhDr. Ľ. Balogová, učiteľka SJL

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            •    Dňa 9. decembra 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Celkovo sa olympiády zúčastnilo 39 študentov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách. A kategória pre 1. a 2. ročník, v ktorej súťažilo 22 študentov a B kategória pre 3. a 4. ročník, v ktorej súťažilo 17 študentov.

                 Olympiáda pozostávala z troch častí. V prvej - písomnej časti si študenti overili svoje vedomosti v online teste, ktorý bol zadaný centrálne. V teste študenti riešili rozličné typy úloh s rôznou kognitívnou náročnosťou, zamerané na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry.

              Po vyhodnotení online testu postúpili do užšieho výberu študenti, ktorí úspešne absolvovali test - podľa vopred stanovených kritérií. Zmerali si sily v písomnej časti - tvorbe/transformácii textu a v ústnej časti – tvorbe prejavu.

              Pri tvorbe vlastného textu študenti preukázali schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane, s čo najväčšou možnou mierou originality.

              Ústnu časť tvorila samostatná príprava a prednesenie rečníckeho prejavu na zadanú tému, pričom súťažiaci museli predniesť najmenej10 viet naspamäť, využiť príznaky rečníckeho štýlu a uplatniť prvky verbálnej i neverbálnej komunikácie.

              Na olympiáde sa podieľali a práce študentov hodnotili učiteľky slovenského jazyka a literatúry PhDr. Ľubica Balogová, PaedDr. Katarína Pajtášová a PhDr. Jana Hűblerová. Školské kolo organizačne pripravila PhDr. Jana Hűblerová.  

              Výsledky:

              A kategória – 1. a 2. ročník   

              1. miesto -  Karin Vargová II. EP

              2. miesto – Rastislav Pejko II. EP

              3. miesto – Samuel Milan Majerčík II. BP

               

              B kategória – 3. a 4. ročník

              1. miesto – Dominik Gajdoš IV. BP

              2. miesto – Magdaléna Wéberová III. AP

              3. miesto – Damián Ihnát III. BP

              Víťazom blahoželáme a všetkým ďakujeme za účasť. 

              PhDr. Jana Hűblerová 

          • Zemplínske pero 2022
            • Zemplínske pero 2022

            •      Dňa 9.12.2022 sa v priestoroch galérie Zemplínskeho kultúrneho centra Michalovce uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie  24. ročníka regionálnej súťaže pre začínajúcich autorov - Zemplínske pero 2022.

                  Poslaním súťaže je prispievať k rozvoju pôvodnej literárnej tvorby v regióne Zemplína. Autori sa do súťaže mohli zapojiť prozaickými alebo poetickými prácami. Súťažili v štyroch kategóriách.

                   Našu školu reprezentovala žiačka Magdaléna Wéberová z III.AP, ktorá sa v III. kategórii (próza)  umiestnila na krásnom 3. mieste s textom Druhá šanca.

                      K umiestneniu srdečne blahoželáme.

              PaedDr. Katarína Pajtašová

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            •    Utorok 6. decembra 2022  sa na našej škole uskutočnil DOD. Na pracovisku Partizánska 1 sa prezentovalo všetkých 9 odborov z obidvoch pracovísk. Okrem toho má škola veľmi dobrú spoluprácu aj s podnikmi, kde máme umiestnených študentov v rámci duálneho vzdelávania. Práve preto sa niektoré z nich aktívne zúčastnili nášho Dňa otvorených dverí – BSH Drives and Pumps s.r.o. Michalovce, Východoslovenská distribučná, a.s. Košice, Syráreň Bel Slovensko Michalovce, Lekos s.r.o. Sobrance. Sme radi, že naša spolupráca je na výbornej úrovni, prepája sa teória s praxou a podniky vstupujú do výchovno-vzdelávacieho procesu.

                 DOD sa zúčastnilo cez 120 žiakov z piatich ZŠ v Michalovciach za prítomnosti svojich vyučujúcich  (II. ZŠ, V. ZŠ, VI. ZŠ, VII. ZŠ, VIII. ZŠ) a z okolitých dedín spolu s rodičmi – Bežovce, Strážske, Budkovce, Rakovec nad Ondavou, Palín, Komenského 2 Sobrance, Krčava, Jovsa.

                 V spoločenskej miestnosti riaditeľ školy Ing. Jaroslav Kapitan a ZRŠ  Ing. Rastislav Hreško, oboznámili  žiakov ZŠ  s možnosťami štúdia na našej škole. Prehliadka pokračovala na hlavnej chodbe. Na stanovištiach dostali žiaci kompetentné informácie k jednotlivým študijným a učebným odborom nielen od učiteľov ale aj od žiakov, ktorí študujú daný odbor. Zároveň mali možnosť prezrieť si práce žiakov z rôznych odborov a dozvedeli sa aj informácie o mobilitách v rámci programu Erasmus+.  V závere prehliadky každého návštevníka čakalo prekvapenie – Mikuláš s anjelom a čertom, ktorý rozdával návštevníkom mikulášsky punč a sladkosť, čo neodmysliteľne patrí k danému dňu.

                 Veríme, že DOD splnil svoj účel, žiaci a ich rodičia získali informácie o štúdiu a konečné rozhodnutie žiakov ZŠ bude to správne. Budeme radi, ak aj tento deň prispeje k rozhodnutiu študovať na SOŠ technickej.

                 Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa na organizácií tohoto dňa podieľali.

              Ing. Mária Irchová

          • Best in English
            • Best in English

            •    V posledný novembrový deň sa po celom svete zapojili školy do medzinárodnej súťaže BEST IN ENGLISH, ktorá už píše svoj 10. ročník. Naša škola sa do nej zapojila iba druhý krát. V minulom roku v nej súťažilo 20 študentov našej školy, hoci záujem bol väčší, avšak tento rok sme sa snažili umožniť účasť všetkým študentom, ktorí o to prejavili záujem. V aktuálnom ročníku teda už súťažilo spolu 38 študentov zo všetkých ročníkov.

                 Súťaž je prioritne zameraná na jazykové zručnosti v angličtine, avšak časť z nej sa venuje aj slovnej zásobe a gramatike. Okrem možnosti zasúťažiť si, sa súťaží aj o dvojtýždňový pobyt v Kanade, plne hradený usporiadateľom.

                 Vzhľadom k technickým možnostiam súťaž prebiehala na obidvoch pracoviskách, Kapušianska aj Partizánska, na Kapušianskej dokonca v dvoch skupinách. Za pomoc pri realizácii súťaže na pracovisku Partizánska treba poďakovať Mgr. E. Mindovej, ktorá súťaž administrovala a za prípravu a technickú podporu patrí vďaka Ing. I. Pirčákovi. Realizáciu celej súťaže na škole a zároveň administráciu na pracovisku Kapušianska zastrešila Mgr. M. Harmanová.

                 Vyhodnotenie medzinárodnej súťaže je náročné, preto sa výsledky tejto súťaže oficiálne dozvieme najskôr v druhej polovici decembra, a následne ich sprostredkujeme aj vám.  Všetkým súťažiacim zatiaľ držíme prsty, nech sú v súťaži úspešní!

              -MH-

          • Nohejbalový turnaj o "Pohár primátora mesta"
            • Nohejbalový turnaj o "Pohár primátora mesta"

            •      Dňa 2.12.2022 sa uskutočnil nohejbalový turnaj žiakov SŠ,,O pohár primátora mesta Michalovce". Súťaže sa zúčastnilo 15 družstiev. Našu školu reprezentovali dve družstvá:

              družstvo A - umiestnilo sa na 4.mieste

              • Sebastián Baran 1.AK
              • Patrik Kora 1.CP

              družstvo B - umiestnilo sa na 9.mieste

              • Matúš Mezej 1.BP
              • Roman Vyhonský 1.AK

              Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a blahoželáme k umiestneniu.

               

              Pohár primátora mesta Michalovce získala SOŠOaS v MI,

              2.miesto obsadilo GPH MI

              3.miesto OA MI

              4.miesto SOŠT MI 

              PaedDr. Jana Hamadejová

          • 1.december – Svetový deň boja proti AIDS
            • 1.december – Svetový deň boja proti AIDS

            • Obrázok, na ktorom je text

Automaticky generovaný popis

                 AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.


                 Šestnásty ročník kampane Červené stužky prebieha od 5. septembra do 1. decembra 2022. Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorá je zameraná na mladého človeka a na jeho vedenie k zdravému životnému štýlu. Kampaň je kampaňou mladých a je venovaná mladým. Kampaň je súčasťou Sprievodcu školským rokom 2022/2023. Uskutočňuje sa pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a pod odbornou garanciou viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí. (viac na tomto mieste)

              Mgr. Eva Lobová, Ing. Ľubica Hrustičová, koordinátorky prevencie

          • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo
            • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

            •      V tomto školskom roku píše Olympiáda v anglickom jazyku už svoj 33. ročník a minulý týždeň sa vo štvrtok 24. novembra konalo jej školské kolo.

                   Do školského kola bolo z jednotlivých tried nominovaných spolu 35 súťažiacich, ktorí súťažili v 2 kategóriách, 2C2 – anglofónni žiaci a 2D – žiaci SOŠ (1. - 4. ročníka). V kategórii 2C2 súťažili len 2 žiaci, avšak táto kategória víťaza nemala. Oveľa početnejšia účasť bola v základnej kategórii pre stredné odborné školy, teda 2D, kde sme v písomnej časti mali 33 súťažiacich, z ktorých do druhej, ústnej časti súťaže, postúpilo spolu 15 žiakov. Druhá časť a príbehy, ktoré súťažiaci museli vytvoriť z, na pohľad spolu nesúvisiacich, obrázkov rozhodli napokon o finálnych umiestneniach.

              Víťazom školského kola sa stala Albína Selepková z III.AP, 2.miesto obsadil Filip Čarnoký zo IV.AP a na 3. mieste skončil Jakub Hreňo zo IV.BP.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme, že sa do súťaže zapojili, zmerali si svoji jazykové vedomosti a zručnosti so spolužiakmi a pomohli udržať úroveň školského kola na vysokej úrovni. Výhercom srdečne blahoželáme a víťazke prajeme veľa úspechov na okresnom kole, kde našu školu bude reprezentovať 19. januára 2023. Taktiež ďakujem všetkým vyučujúcim anglického jazyka, keďže sa podieľali na príprave školského kola a vyučujúcim, ktoré tvorili odbornú komisiu, za ich profesionálny prístup.

              -MH-

          • Zenit v strojárstve / krajské kolo
            • Zenit v strojárstve / krajské kolo

            •    Dňa 23. novembra 2022 sa uskutočnilo krajské kolo 23. ročníka súťaže ZENIT v strojárstve. Vyhlasovateľom bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Organizátor krajského kola súťaže bola Stredná odborná škola priemyselných technológií, Košice.Našu školu reprezentovali žiaci:   

              Kategória S: 

              • Matúš Kratka, III.CP - 2. miesto
              • Samuel Novák, III.CP - 4. miesto 

              Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.    

                                       Ing. Viera Dzvoníková, predseda pedagogickej komory strojárskych predmetov

          • Zenit v elektronike / krajské kolo
            • Zenit v elektronike / krajské kolo

            •    Dňa 24.11.2022 sa uskutočnilo na SPŠE v Košiciach krajské kolo súťaže Zenit v elektronike. Našu školu reprezentovali:

              Kategória A:

              • Lukáš Bálint IV.BP – 6.miesto
              • Magdaléna Weberová III.AP – 9.miesto

              Kategória B:

              • Jakub Liška II.BP – 9.miesto

              Menovaným ďakujeme za reprezentáciu školy.

              Ing. Gabriel Staško

          • ERASMUS+ odborný kurz v Dubline
            • ERASMUS+ odborný kurz v Dubline

            •    Projekt Erasmus+ prináša rôzne príležitosti aj pre učiteľov, nielen pre žiakov. Takúto príležitosť v rámci aktuálneho ročníka našej akreditácie využila aj Mgr. Marcela Harmanová, vyučujúca anglického jazyka, ktorá sa v termíne 14.-19. novembra 2022 aktívne zúčastnila odborného kurzu pre učiteľov Intensive English Course and CLIL for Teachers pod vedením lektorky Miriam Stewart v Europass Teacher Academy v Dubline, v Írsku.

                 Kurz bol okrem zlepšovania jazykových zručností zameraný aj na didaktiku, konkrétne CLIL metódu, ktorá je o aktivitách a metódach ako využívať cudzí jazyk na vyučovanie ďalších predmetov (nielen pre hodiny cudzích jazykov).

                 V kolektíve pedagógov z iných európskych krajín, ako napr. Taliansko, Španielsko, Česko, Grécko či Francúzsko bolo možné si vyskúšať množstvo praktických aktivít, nielen v školskom prostredí, ale aj formou neformálneho vzdelávania, napríklad v múzeu. Súčasťou kurzu boli aj exkurzie po pamiatkach, za históriou Dublinu, a do jeho blízkeho okolia, Národného parku Wicklow a v ňom známej katedrály Glandelough.

                 Kurz bol taktiež príležitosťou vymeniť si praktické pracovné skúsenosti, názory a nápady s pedagógmi z rôznych kútov Európy, možnosťou zlepšovať sa po odbornej stránke (precvičiť si angličtinu) a nadobudnúť nové poznatky.

                 Som vďačná za to, že Erasmus+ prináša tieto príležitosti aj pre učiteľov, a za to, že som mohla kurz absolvovať. Vrelo odporúčam kurzy aj ostatným pedagógom, či už odborné alebo jazykové a už teraz sa teším na ďalšie príležitosti, ktoré mi Erasmus+ prinesie v budúcnosti.

              -MH-

          • Beh Ivana Pšenka
            • Beh Ivana Pšenka

            •    Dňa 25.11.2022 sa konal Beh Ivana Pšenka. Našu školu reprezentovali v kategórii:

              starší žiaci

              • Olexa Maroš 1.AP - 4. miesto 
              • Nemjö Martin 1.AK

              dorastenci

              • Hricik Milan 2.AP - 2. miesto
              • Pavlovčák Adrián 3.BP
              • Petrovčík Peter 3.BP - 4. miesto
              • Pestuch Alex 3.BP
              • Horňák Miroslav 1.AK
              • Dubiak Tobiás 2.AP

              Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a víťazom blahoželáme!

              PaedDr. Jana Hamadejová

          • Čo pre nás robí Európa?
            • Čo pre nás robí Európa?

            •   Dňa 24. 11. 2022 sa študenti IV. BP a IV. CP zúčastnili prezentácie Čo pre nás robí Európa na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Michalovciach. Dozvedeli sa základné informácie o Európskej únii, o jej členských štátoch a o študijných a pracovných možnostiach v krajinách Európskej únie.

                 Zaujímavou formou bola urobená prezentácia jednotlivých členských štátov, kde sa študenti dozvedeli zaujímavé fakty, mali možnosť zúčastniť sa kvízov a súťaží a zároveň mohli ochutnať sladké a slané pokrmy typické pre jednotlivé krajiny.

              PhDr. Jana Hűblerová

          • Študentská kvapka krvi 2022
            • Študentská kvapka krvi 2022

            • „Hodnota človeka nie je v tom, čo urobil pre seba, ale pre iných.“

              A. Einstein

                 Slovenský Červený kríž opäť oslovil verejnosť s témou bezpríspevkového darcovstva krvi. Kampaň Študentská kvapka krvi je zameraná hlavne na prvodarcov a mladých ľudí. Slogan 28. ročníka tejto kampane znel „Pripoj sa“ a bol výzvou, aby sa každý zdravý dospelý človek pripojil k darcom krvi.

                 Aj študenti IV. AK triedy sa dňa 23. novembra 2022 v rámci tejto akcie zúčastnili dobrovoľného darovania krvi. Patrí im úprimná vďaka, pretože našli odvahu a chuť dobrovoľne pomôcť.

              PhDr. A. Sabová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola technická, Partizánska 1, Michalovce
      • +421 56 6441459
      • +421 56 6441459 - pracovisko Partizánska 1 +421 56 6424772 - pracovisko Kapušianska 6
      • Partizánska 1, 071 92 Michalovce Slovakia
      • Ing. Jaroslav Kapitan, riaditeľ školy
      • IČO: 42096651
      • DIČ: 2022434337
      • Tel/Fax: +421 56 6432812
      • Štátna pokladnica
      • SK03 8180 0000 0070 0030 3011
      • Zriaďovacia listina KSK č. 1712/2008-RU17/27651 a Dodatok č. 1 č.j.: 1712/2008-RU17/36292
    • Prihlásenie